Апельсинове вино в домашніх умовах

18

Вино з апельсинів – слабоалкогольний сухий або напівсолодкий напій. За технологією приготування абсолютно не відрізняється від виробництва інших вин. Рецепти не вимагають суворого дотримання дозування. Щоб вміст спирту було вище, можна збільшити кількість цукру. Напій виходить прозорий, темно-жовтого або оранжевого кольору, з легким цитрусовим ароматом

Тонкощі приготування

Для вина підходять апельсини будь-якого розміру

Щоб напій вийшов збалансованим по кислоті, сорт вибирають з максимальним вмістом цукрів (не менше 10-12%). Цитруси переробляють тільки хорошої якості, повністю визріли, з вираженим ароматом, без ознак гниття.

Рада! у сік з апельсинів краще не додавати воду або використовувати в мінімальній кількості, не більше 10% від загального обсягу.

Приготування вина з цитрусів за своєю технологією не відрізняється від переробки інших фруктів або ягід. Цукор використовують в обов’язковому порядку, орієнтовно 200-300 г на 1 л соку. Вводять в три етапи: на початку бродіння, в середині процесу, третій раз коригують смак молодого вина за бажанням. Щоб зробити сухий слабоалкогольний напій, додають 20 г на 1 л.вийде напівсолодке вино, якщо це дозування збільшити вдвічі.

Апельсини не містять природних дріжджів. Без додавання стимулюючої бродіння основи, вино не виграється. Для цих цілей використовують закваску (сусло), але на її приготування піде певний час. Найчастіше додають винні дріжджі або родзинки.

В процесі бродіння буде підніматися піна, вона не повинна потрапити в гідрозатвор. Тому в ємність наливають сік так, щоб зверху ¼ частина була порожньою.

Необхідний інвентар

Переробляють апельсини на вино без шкірки і білих волокон. Для приготування йде тільки сік. Щоб його отримати, необхідне спеціальне обладнання. Оптимальний варіант-соковижималка.

В процесі знадобиться бродильна ємність: спеціальна в комплекті з гідрозатворів або звичайна скляна банка об’ємом 10 л. Для виходу вуглекислого газу можна використовувати саморобний пристрій. У центрі капронової кришки роблять отвір і вставляють в нього силіконовий шланг. Щоб він герметично прилягав, зазори закривають пластиліном або мастикою. Кришку поміщають на шийку банки, а протилежний кінець шланга опускають в ємність з водою. Щоб повністю полегшити завдання, на банку надягають звичайну медичну рукавичку з проколом на одному з пальців.

Готове вино розливають в стерилізовані ємності, які повинні герметично закриватися. Банки можна продезінфікувати на пару, а пляшки обробити в духовій шафі.

Рада! в апельсинах міститься велика кількість кислоти і ефірних сполук, які під час підготовки сировини можуть викликати роздратування на шкірі. Тому рекомендують обробляти цитрусові в рукавичках.

Стандартна ємність з гідрозатвор підходить для приготування домашнього алкоголю

Рецепти вина з апельсинів в домашніх умовах

Способів приготування напою досить багато. Можна вибрати будь-який рецепт. Доповнити напій можна соком банана або грейпфрута, посилити аромат корицею, імбиром, поліпшити смак і колір таніном. Регулюючи кількість інгредієнтів можна зробити алкоголь сухим або напівсолодким, збільшити міцність додаванням горілки або спирту.

Класичний рецепт вина з корицею

Рецепт розрахований на 10 л соку, його отримують приблизно з 50 кг апельсинів. Рідина після переробки цитрусів вийде каламутною, з частинками м’якоті, але це норма, в процесі бродіння все осяде на дно.

Додаткові інгредієнти:

  • ізюм-1 кг;
  • кориця-3 палички (при бажанні можна більше);
  • цукор – 2,5 кг.

Технологія приготування напівсолодкого вина:

  1. сік з’єднують з 1 кг цукру і родзинками (його не миють) в бродильній ємності.
  2. прикривають зверху марлею, щоб не потрапили комахи і пил. Ставлять в приміщення з температурою +23-250 c.
  3. залишають на 4-6 днів. За цей час активізується бродіння, на поверхні з’явиться піна, а від сировини піде кислуватий запах.
  4. встановлюють гідрозатвор і залишають ще на тиждень. Кожен день перемішують вміст.
  5. спостерігають за бульбашками за виділенням вуглекислого газу. Якщо процес не активний, на поверхні немає піни, а на дні чітко визначається осад, то додають ще 1 кг цукру і корицю.
  6. прибирають ємність в темне місце. Температуру знижують до + 20 0c, вино залишається в спокої до завершення бродіння в межах 1,5 місяця. Готовність напою визначають по відсутності бульбашок і осідання на дно м’якоті.
  7. гідрозатвор знімають, відокремлюють молоде вино від осаду, прибирають корицю.
  8. додають решту 500 г цукру, добре розмішують. Розливають в трилітрові банки, прикривають кришками.

Залишають в прохолодному темному місці ще на 10 днів, за цей час вино повністю очиститься. Його повторно відокремлюють від осаду за допомогою силіконової трубки. Розливають в пляшки і герметично закривають.

Кориця надає напою легкий пряний аромат

Американський рецепт вина з таніном

Використовувати танін рекомендовано з обережністю, він не тільки володіє дубильними властивостями, що вплине на смак, але і виступає в ролі рослинного барвника. У разі передозування, зробити вино світло-жовтого кольору не вийде.

Інгредієнти:

  • апельсини без шкірки – 2 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • танін – ¼ ч. Л.;
  • дріжджі винні – 1 пачка;
  • підживлення (сульфат амонію або суперфосфат) — 3 г.

Рецепт вина:

  1. апельсини беруть перестиглі, м’які, але без ознак гниття і втрати вологи, віджимають сік.
  2. у бродильній ємності змішують сировину з цукром, таніном і підживленням для дріжджів.
  3. додають 2 л окропу. Ретельно перемішують.
  4. доводять до об’єму 4 л водою з крана.
  5. залишають до повного охолодження.
  6. готують дріжджі відповідно до інструкції на упаковці, додають в сусло.
  7. встановлюють гідрозатвор і ставлять в темне місце на 10 діб.
  8. за цей час активне бродіння припиниться. Сік фільтрують, ємність миють, а напій виливають назад. Ставлять гідрозатвор.
  9. виграватися вино буде 90 діб. Кожні 30 днів з нього знімають осад.
  10. потім розливають по пляшках, герметично закривають і відправляють дозрівати при температурі не вище +80 c. Готовий напій буде не раніше, ніж через вісім місяців.

Слабоалкогольний продукт відрізняється легким терпким післясмаком

Польський рецепт апельсинового вина

Компоненти:

  • сік з апельсинів-3 л;
  • винні дріжджі – 1 пачка;
  • цукор – 2 кг;
  • вода-6 л.

Приготування вина:

  1. воду змішують з цукром. Варять сироп. В кінці процесу вводять сік.
  2. дають сировині трохи охолонути і відправляють в будь-яку ємність з вузькою шийкою.
  3. коли рідина стане кімнатної температури, додають розведені за інструкцією дріжджі. Накривають тару марлею.
  4. залишають на тиждень, потім ретельно фільтрують, відправляють в бродильну бутель і встановлюють гідрозатвор.
  5. витримують напій два місяці. Періодично прибирають осад, що утворився.

Вино розливають по пляшках, відправляють в темне місце на два тижні для дозрівання.

Слабоалкогольний польський напій має міцність не вище 12%

Апельсиново-бананове вино

Компоненти:

  • банани — 4 кг;
  • апельсини – 10 кг;
  • мед – 0,5 кг;
  • вода – 4 л;
  • цукор – 2 кг;
  • дріжджі – 1 пачки.

Рецепт:

  1. з апельсинів отримують сік, банани обробляють від шкірки і бланшують до однорідної консистенції в 1 л води.
  2. змішують заготовку, додають 1 кг цукру і 3 л води, мед. Доводять до кипіння.
  3. масу поміщають в ємність для бродіння. Коли вона охолоне, вводять дріжджі і ставлять пристосування для виходу вуглекислого газу.
  4. визначають сусло в темне приміщення з температурою не нижче +220 c.
  5. через тиждень фільтрують, додають цукор, що залишився.

Знижують температуру до +180 c, залишають на 90 діб. Відокремлюють осад, розливають в ємності для зберігання. Дозріває слабоалкогольний напій в прохолодному місці не менше трьох місяців.

Апельсиново-бананове вино виходить з ароматом цитруса і смаком банана

З апельсинів і грейпфрута

Компоненти:

  • грейпфрут – 1,5 кг;
  • апельсини – 5 кг;
  • ванілін – за смаком;
  • вода – 3 л;
  • цукор – 2 кг;
  • закваска – 200 мл

Для одержання основи для бродіння змішують 100 г цукру 0,5 л води, варять сироп. Коли він охолоне, додають 150 г родзинок. Ємність накривають серветкою і залишають при кімнатнійТемпературі на три дні.

  1. цитрусові обробляють від шкірки, поділяють на часточки, розминають до отримання однорідної маси.
  2. заготовку поміщають в емальований таз або каструлю, додають закваску, 1,5 л води, 500 г цукру, перемішують. Накривають серветкою, залишають на тиждень в теплому приміщенні.
  3. потім сусло фільтрують, ретельно віджимають мезгу, додають 750 г цукру і 1,5 л води. Розмішують і відправляють в бродильну ємність з гідрозатворів.
  4. ставлять в темне місце. Через 15 діб відокремлюють від осаду, висипають залишилися 750 г цукру і ванілін.

Залишають вино до повного завершення процесу. Прибирають осад. Дозріває напій в прохолодному темному приміщенні два місяці. Вино фасують в ємності для зберігання.

Грейпфрут додає екзотичну гірчинку

З додаванням імбиру

Аромат і смак приготованого вина за рецептом, в який не входять пряні компоненти, можна посилити імбиром. Орієнтовно на 3 л беруть ½ ст.л подрібненого кореня.

Важливо! імбир не використовують в процесі бродіння, а тільки на останньому етапі, коли вигране вино з апельсинів залишають дозрівати.

Для кожного рецепту свої терміни. Після їх закінчення напій фільтрують, щоб не було залишків кореня. Чим триваліше він буде перебувати в рідині, тим сильніше віддасть аромат і смак. В кінцевому підсумку вийде не апельсинове вино, а імбирне.

Пряність надає напою ментолове післясмак

Кріплене вино з апельсинів

Визрілий алкоголь з цитрусів містить 12-18% спирту. Щоб повністю зберегти аромат апельсинів і не використовувати горілку або ром, можна закріпити вино самогоном подвійної перегонки, настояним на кірках. На 3 л піде цедра від двох середніх плодів. Витримують два тижні, потім кірки прибирають.

Можна отримати дистилят з цитруса: на шкірці ставлять брагу і виганяють. Самогон вже вийде з ароматом апельсина. Він ідеально підійде для закріплення вина. Перед застосуванням його розбавляють до 40-45%.

Розрахувати пропорцію, наприклад, для підвищення фортеці 5 л вина на 10 одиниць, можна за формулою: 5 (літраж)*10 (градуси)*2 (самогон) = 100 ділимо на 100 = 1 л.виходить, розбавляють 5 л вина з апельсина 1 л дистиляту, такий же розрахунок і з горілкою. Якщо використовують медичний спирт, то множать не на 2, а на 1. Буде потрібно 0,5 л.

Міцний алкогольний напій, доданий у вино, зробить його більш прозорим і збільшить термін придатності в два рази

Терміни і правила зберігання

Як і всі слабоалкогольні напої домашнього виробництва вино з апельсинів погано реагує на вплив ультрафіолету, тому ставлять пляшки в темне комору приміщення або підвал. Якщо немає такої можливості, використовують для фасування тару з темного скла або непрозорого матеріалу. Не тримають вино з апельсина в теплому місці. Воно втратить смак і стане кислим. Добре дозрілий напій не має осаду. При дотриманні умов зберігання (в герметично закритій тарі) не втрачає харчової цінності до трьох років.

Висновок

Вино з апельсинів повністю зберігає вітамінний склад і всі хімічні елементи свіжих плодів. Приготування стандартне. Збільшити процентний вміст спирту можна додаванням цукру або міцним алкогольним напоєм.