Користь квітів, кори і ягід калини + 10 найкорисніших рецептів з калиною червоною

23

Ягоди сортової калини крупніше і не такі гіркі, як їх «дикі» родичі, але для лікувальних цілей ефективніше використовувати саме гіркі плоди. Якщо ви хочете просто включити калину в раціон і отримувати хороший урожай ягід, можна посадити на ділянці сорти плодової солодкоплідної калини: ульгень, червоне гроно, зірниця, тайгові рубіни, вігоровська, марія, шукшинська, гранатовий браслет, жолобівська, соузга, елексір, дачна, червоний корал.

  • корисні властивості калини
  • користь квітів калини
  • користь кори калини
  • коли збирати і як зберігати плоди калини
  • 10 кращих рецептів з ягід калини

Калину часто пошкоджують комахи, що веде до втрати декоративності, а також частини або всього врожаю. Щоб не залишитися без ягід, придивіться до своїх рослин, чи не пошкоджує калину: калиновий листоїд, попелиця калинова, галиця калинова, калинова листовійка. Крім того, іноді її можуть пошкодити і інші комахи: барбарисова квіткова міль, гусениці бузкового бражника, бузкова стрільчатка, бирючиновая совка, зелена лопатева п’ядуна та інші.

Грибні та бактеріальні хвороби на калині зустрічаються рідше і не приносять такої великої шкоди, як шкідники. Найчастіше вони призводять до загнивання плодів, псування квіток і листя. Це борошниста роса, різні види плямистостей, мозаїка, цитоспороз (засихання пагонів), сіра і плодова гнилі калини.

Боротися зі шкідниками калини можна хімічними (карбофос, інтавір і т.п.), біологічними (ентобактерин) і народними засобами (настій часнику, тютюну, цибулі, золи). Допомагають знищувати шкідників і птиці.

Корисні властивості калини

Секрет калини в її унікальному хімічному складі. У плодах міститься до 32% цукру, мікроелементи і мінерали, велика кількість вітаміну с, вітаміни а, е, р і к, органічні кислоти (наприклад, валеріанова), пектин, дубильні речовини, глікозид вібурнін (він надає калині гіркоту і має цілющі властивості) і багато інших корисних речовин.

Калина може допомогти:

  • при застуді, захворюваннях горла і запаленні легенів;
  • при захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • при захворюваннях серця і судин (атеросклероз, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба);
  • при високому рівні холестерину в крові;
  • у гінекології при кровотечах і для підвищення тонусу матки;
  • при захворюваннях печінки, жовчного міхура, для стимуляції вироблення жовчі;
  • для усунення порушень водно-сольового обміну і виведення зайвої рідини з організму;
  • при діабеті і алергії;
  • при таких шкірних захворюваннях, як фурункульоз, екзема, вугровий висип;
  • як загальнозміцнюючий, вітамінне засіб;
  • при головних болях;
  • як заспокійливий засіб (неврози, істерія, епілепсія).

Необхідно пам’ятати про протипоказання до застосування калини. Це знижений тиск, підвищена згортання крові і схильність до тромбоутворення, вагітність, хвороби нирок і подагра.

рослини проти застуди.

Користь квітів калини

Квітки калини збирають на самому початку цвітіння. З них готують чай, відвар або настій. Ці напої покращують апетит, використовуються як потогінний, кровоспинний, протизапальний, легкий сечогінний, заспокійливий засіб. На зиму квіткові кисті сушать в тіні під навісом або в сушарках і зберігають в сухому прохолодному місці.

з квіток калини роблять чай, настій і відвар. Вживають для поліпшення травлення, при гастритах, як відхаркувальний і потогінний засіб.

Калиновим настоєм можна полоскати горло, промивати рани, лікувати вугри.

Квіти калини

Користь кори калини

Кору калини заготовляють навесні під час сокоруху з бічних гілок. Головні гілки і стовбур калини не чіпайте, щоб рослина могла відновитися. Сушать кору на відкритому повітрі в тіні під навісом, розклавши тонким шаром.

відвар кори калини використовують як засіб, що володіє високою кровоспинною здатністю. Він містить природні антисептики, має в’яжучу і болезаспокійливу дію. Відвар можна застосовувати зовнішньо для промивання ран, змочування тампонів при кровотечах з носа, полоскання при пародонтозі, стоматиті, ангіні.

Коли збирати і як зберігати плоди калини

Плоди збирають разом з плодоніжками (так ягоди не травмуються і краще зберігаються) після повного дозрівання в суху погоду. Пов’язані в пучки ягоди краще сушити на горищі (на відкритому повітрі ягоди склюють птиці) або в сушарках. Для вживання в свіжому вигляді або для заготовок ягоди можна залишати на кущах до зими, захистивши від птахів. Після декількох заморозків гіркота майже пропадає, ягоди стають смачнішими, і їх можна їсти сирими. У разі раннього збору для зменшення гіркоти ягоди можна потримати в морозильній камері. Зрізана калина в кистях зберігається в холодильнику (або в іншому прохолодному місці) кілька місяців.

Сушені ягоди калини при тривалому зберіганні теж можуть пошкоджуватися шкідниками. Плоди калини не слід зберігати більше 2 років. Найкраще використовувати для цього скляну тару з щільно закритою кришкою і прохолодне приміщення.

10 кращих рецептів з ягід калини

найпростіше і корисне – це заморозка ягід на зиму в порційних пакетах . Взимку просто дістаньте пакет і використовуйте для приготування будь-якої страви. Термічна обробка, як і заморожування, покращує смак ягід, але руйнує частину корисних речовин і вітамінів. При переробці стає менш помітним неприємний для багатьох «лікарняний» запах ягід калини, який надають плодам валеріанова і ізовалеріанова кислоти.

У рецептах з калиною, якщо відсутня термічна обробка, я завжди використовую не цукор, а мед, причому бажано світлий і ніжного смаку (липовий, квітковий, акацієвий, кипрейний). На мій погляд, це ідеальне поєднання за смаком, ароматом і корисними властивостями. Але потрібно пам’ятати, що мед – сильний алерген.

На сніданок я рекомендую пити морквяно-гарбузовий сік з калиною. Після склянки такого соку хороше самопочуття забезпечено.

.

1. Протерті ягоди калини

Плоди калини протерти через сито (можна віджати через марлю або капронову панчоху), змішати з медом у співвідношенні 1:1 за вагою до однорідної консистенції, розлити по банках, закрити і зберігати в прохолодному місці. Можна просто розім’яти ягоди калини не протираючи і перемішати з медом. З кісточками буде корисніше, але не так смачно. Добре пити з теплою водою або з чаєм для профілактики і лікування застуди.

2. Калина в соку

Розкласти ягоди калини в скляні банки, рівномірно залити медом (приблизно 500 г меду на 1 кг ягід), нещільно прикрити і зберігати в прохолодному місці.

Приймати кілька ложок в день як полівітамінний, оздоровлюючий, заспокійливий засіб. Покращує травлення і зміцнює серцево-судинну систему.

3. Вітамінний чай з ягодами калини

Сушені плоди калини, глоду, шипшини, червоної горобини, чорної смородини подрібнити, насипати в керамічний чайник з товстими стінками, залити окропом і дати настоятися. Ягоди брати з розрахунку 1 ст.л. На склянку окропу. Пити не більше 1-2 чашок в один прийом. Мед додати за смаком. Якщо взяти заморожені ягоди, смак напою буде трохи іншим.

Чай з ягодами калини корисний для підвищення імунітету, при вегето-судинної дистонії, як м’який заспокійливий засіб.

4. Напій з калини і обліпихи (шипшини, горобини)

Сік ягід калини, сік обліпихи і мед змішати в співвідношенні 1:1:2, розлити по скляних банках і зберігати в прохолодному місці. Перед вживанням розбавити за смаком очищеної або мінеральною водою.

Виходить смачний вітамінний напій, який подобається дітям і допомагає їм рости здоровими, так як містить всі необхідні вітаміни і мікроелементи.

5. Калинівка на меду

Сік калини свіжовичавлений — 200 мл, мед 150-200 мл, горілка – 1 л, вода – 200 мл. Все ретельно перемішати, дати настоятися, розлити по бутлях.

Добре допомагає при переохолодженні та застуді, при занепаді сил для відновлення працездатності.

6. Кисіль з калини з малиною

Взяти порівну соку калини і малини, додати воду і цукор за смаком, підігріти. Розвести картопляний крохмаль невеликою кількістю води, з’єднати з соком. Помішуючи, довести суміш до кипіння, але не кип’ятити. Для киселю середньої густоти потрібно приблизно 40 г, для густого – 70 г картопляного крохмалю на літр рідини. В 1 ст.л. Приблизно 30 г картопляного крохмалю.

Охолоджений кісельіз калини з малиною можна подавати з молоком або збитими вершками.

7.Мармелад з яблук і калини

1 кг калини, 1,5 кг осінніх яблук (краще антонівка), 1,5 кг цукру. Ягоди калини протерти, додати печені протерті яблука, цукор і варити до загустіння. Потім масу викласти у форми і сушити в духовці при температурі 50-60 °с.готовий мармелад з яблуками і калиною розрізати на шматочки.

8. Настій з сушених ягід калини

1 ст.л. Плодів покласти в емальований або керамічний посуд, залити 1 склянкою окропу, закрити кришкою і нагрівати на водяній бані 1-20 хвилин. Дати охолонути, процідити, можна додати мед. Пити напій з калиною по 1/2 склянки 2 рази на день перед їжею при гіпертонічній хворобі і як заспокійливий засіб.

9. Штрудель з яблуками і калиновим соусом

(рецепт: маріанни орлинковой, гастрономъ)

Продукти: 4 листа тіста філо, 3 зелених яблука, 1 жменя калини, 2 апельсина, 100 г цукру, 4 ст.л. Мигдального борошна, 3 ст. Л. Мелених сухарів, топлене і вершкове масло. Для соусу: 150 г калини, по 60 г цукру і меду.

Яблука очистіть, наріжте середніми кубиками. З апельсинів зніміть цедру, виріжте м’якоть з плівок. Обсмажте яблука у вершковому маслі, 10 хвилин, додайте калину, цукор, цедру і м’якоть апельсинів, тушкуйте 5 хвилин. Додайте мигдальне борошно і сухарі, прогрійте.

Змастіть кожен лист філо топленим маслом, викладіть начинку, скрутіть рулетиком, підвертаючи краю. Зверху теж змастіть маслом. Випікайте 10 хвилин при +200°с.

Для соусу калину покладіть в сотейник, додайте цукор, мед і 50 мл води, доведіть до кипіння, варіть 15 хвилин. Потім збийте блендером і протріть через сито. Подавайте до штруделів.

10. Тонізуюча маска з калиною

Змішати сік калини, мед, збитий білок, кефір і дрібний геркулес. Нанести на обличчя і декольте, уникаючи області навколо очей. Через 15-20 хвилин змити. Для нормальної шкіри можна робити маску з калиною 1-2 рази в тиждень ввечері.