Як вибрати змішувач для кухні

490

Здавалося б – смішний питання, як вибрати змішувач для кухні. Йдеш в магазин і купуєш те, що найбільше припало до смаку, благо, асортимент цих виробів дуже широкий. Але ось в тім-то й заковика, що подібне різноманітність легко може поставити в глухий кут.

Як вибрати змішувач для кухні

Орієнтуватися виключно на зовнішні дані – це дилетантський підхід. При виборі змішувача для кухні необхідно ретельно оцінювати цілий ряд критеріїв, кожен з яких по-своєму важливий. Спробуємо розібратися, на що необхідно звертати особливу увагу.

Зміст статті

  • 1 «Органи управління» кухонного змішувача
  • 2 Форма і конструкція виливу
    • 2.1 Відео: різноманітність сучасних кухонних змішувачів
  • 3 Місце установки змішувача
  • 4 Матеріал виготовлення змішувачів
    • 4.1 Зовнішнє покриття змішувача
  • 5 Додаткові функції змішувачів
  • 6 І кілька слів наостанок
    • 6.1 Відео: поради фахівця з вибору кухонного змішувача

«Органи управління» кухонного змішувача

За принципом керування інтенсивністю водяного потоку і його температури кухонні змішувачі можна розділити на три основних групи:

1. Двохвентильні змішувачі колись безроздільно панували в інтер’єрі кухні. Знаходять своїх прихильників і зараз.

Як вибрати змішувач для кухні

Двохвентильні змішувачі залишаються затребуваними і понині

Класична компоновка таких змішувачів – два вентилі, розміщені ліворуч і праворуч і вилив, що стоїть по центру. Вентилі оснащені металевими, пластиковими або керамічними маховичками тієї чи іншої форми. Кожен вентиль відповідає за подачу окремо холодної або гарячої води, потоки змішуються в центральній камері з подальшим переходом в вилив.

Схема проста і надійна, забезпечує хорошу регулювання температури води. Нерідко можна зустріти думки, що саме такі змішувачі вважаються оптимальними, якщо підігрів води здійснюється автономно в газовій колонці.

В якості вентилів у таких змішувачах застосовуються кран-букси. Вони, при зовнішній схожості, можуть розрізнятися конструктивно:

Як вибрати змішувач для кухні

Кран-букса з гумовою прокладкою

Букси з поступально переміщується засувкою, оснащеної гумовою прокладкою. Хід крана це кілька обертів маховика. Основними недоліками такої схеми вважається досить швидкий знос гумового ущільнювача, а також поява люфту в обертовій частині. Можуть виникнути труднощі з точним регулюванням температури, особливо, якщо вода в системі дуже гаряча (наприклад, використовується автономний бойлер). Справа, в тому, що гумова прокладка при нагріванні істотно збільшується в розмірах, змінюючи величину виставленого просвіту для води, і для підтримки потрібної температури доведеться вносити корективи.

Як вибрати змішувач для кухні

Кран-букса з керамічним клапаном

Букси з керамічним клапаном влаштовані інакше. Дві керамічні пластини з отворами обертаються відносно один одного, змінюючи площу перерізу просвіту для проходження води. У таких кранів діапазон обертання обмежений – бувають букси з одним оборотом з половиною чи навіть його чвертю. Крани зручні в експлуатації, але не люблять забрудненої води піщинки або шматочки металевої окалини, потрапляючи між керамічними пластинами, можуть викликати їх швидкий знос. Втім, у попередньої механічної фільтрації води потребують, напевно, будь-які типи змішувачів.

Гідність двохвентильних змішувачів, крім, як правило, невисокої ціни, ще і в тому, що провести заміну вийшли з ладу, подтекающих або клинящих букс не представляє особливої праці. Ці запчастини недорогі, при бажанні можна встановити і «гумові», і керамічні крани, так як посадкова різьбова частина у них принципово не відрізняється.

Як вибрати змішувач для кухні

Двохвентильні змішувачі нерідко виконують «під старовину»

Виробники сантехніки не знімають з виробництва двохвентильні змішувачі, навпаки, навіть надають їм цікаві ретро-форми, розраховані на любителів оригінальних кухонних інтер’єрів «під старовину».

2. Найбільш поширені навартий уваги момент – це змішувачі. Той, хто вже спробував їх на практиці, з дуже невеликий небажанням повертається до звичайних двухвентильным, якщо виникає така необхідність.

Як вибрати змішувач для кухні

Лідери продажів — важільні змішувачі

Зручність у їх використанні очевидно – і інтенсивність потоку і температури води регулюються однією рукою переміщенням важеля в двох площинах. Так, при звичайній, верхній компонуванні важеля, рух у вертикальній площині відкриває або перекриває загальний потік, а в горизонтальній – регулює подачу холодної і гарячої води для змішування.

Це забезпечується встановленням у змішувач спеціального картриджа, пов’язаного з важелем.

Як вибрати змішувач для кухні

Всередині змішувача встановлений картридж певної конструкції

Картриджі можуть розрізнятися по внутрішньому устрою. Вони бувають кульового типу – у них розміщений порожниста куля з отворами для проходження всередину холодного і гарячого потоків, і для виходу з подальшою подачею води в вилив. В керамічних картриджах цю функцію регулювання просвіту виконують щільно притерті керамічні пластини.

Існують вироби, де замість кераміки застосовується міцний пластик. Втім, міцний він тільки за запевненням виробника (зазвичай подібна продукція надходить з Китаю), а на практиці виявляється, що вже через 2 ÷ 3 місяці з’являється необхідність заміни картриджа. Єдине сумнівне достоїнство – такі вироби дуже дешеві.

Компонування одноважільних кранів може бути самою різною. Важіль може стояти зверху, попереду або позаду виливу, праворуч або ліворуч, у вертикальній або горизонтальній площині. Тут є можливість вибору, виходячи із зручності та особистих уподобань покупця.

Особливою різновидом одноважільних змішувачів є моделі, у яких важіль регулює виключно інтенсивність потоку води. Змішання ж потоків до необхідної температури відбувається у винесеному під мийку спеціальному пристрої – термостаті.

Як вибрати змішувач для кухні

Термостат завжди підтримує точно виставлену температуру води

Особлива конструкція цього пристрою-забезпечує постійну температуру потоку, яку можна заздалегідь встановити маховиком термостата.

Як вибрати змішувач для кухні

Приблизна схема установки термостата

Подібна схема особливо зручна в тому випадку, коли в контурі гарячого водопостачання бувають дуже високі температури, понад 55 60 градусів. Повністю виключається ризик обшпарити руки, а це вкрай важливо, якщо в будинку є малолітні діти.

3. Змішувачі з електронним управлінням з’явилися в побуті відносно недавно. Звичайно, вартість їх значно вище, ніж у звичайних механічних, але зате і зручностей набагато більше.

Як вибрати змішувач для кухні

Сучасний підхід — змішувачі з електронним управлінням

Пуск води може здійснюватися легким дотиком до самого змішувача або до панелі управління. Є можливість точного регулювання температури, інтенсивності потоку. Сама сенсорна панель може розташовуватися як на корпусі змішувача, так і на розпилювальної голівки виливу, а іноді вона є конструктивною частиною самої мийки.

Як вибрати змішувач для кухні

Сенсорна панель управління може розташовуватися навіть на голівці виливу

Датчики можуть бути налаштовані на рух під змішувачем – при відсутності яких-небудь дій потік самостійно перекриється, і виключена ймовірність того, що через забудькуватість або неуважність господаря вода буде витрачатися неекономно.

На кухні у господині дуже часто руки бувають забруднені тими чи іншими продуктами. Не біда – можна доторкнутися до змішувача тильною стороною долоні або просто провести рукою під ним, щоб побігла вода заданої температури.

Електронні змішувачі постійно удосконалюються, оснащуються новими цікавими можливостями, і, треба думати, попереду у них велике майбутнє. Залишається сподіватися, що і ціни на них почнуть знижуватися, роблячи ці прилади більш доступними для пересічного споживача.

Форма і конструкція виливу

На излив взавжди звертають пильну увагу – саме ця деталь змішувача відразу впадає в очі й зумовлює зовнішній вигляд всього виробу. Однак, зовнішністьзовнішністю, але вилив повинен відповідати і вимогам зручності користування саме в умовах кухні.

  • Вилив обов’язково повинен бути поворотним. Особливо це важливо там, де встановлені мийки з двома (а іноді навіть більше) ємностями. Сектор повороту повинен забезпечувати вільне переміщення виливу в будь-яку зі сторін.
  • Вилив повинен мати оптимальну висоту, так, щоб він не перешкоджав миття великогабаритної посуду або набору води в неї. Разом з тим, надмірно високий «гусак» може призвести до розбризкування води з чаші мийки по сторонах. Поради тут давати складно, так як багато чого буде залежати від глибини і геометричної форми самої мийки.

Умовно изливы підрозділяють на низькі (до 190 мм у висоту), середні (до 240 мм) і високі (понад 240 мм). Оптимальним, напевно, бачиться середній розмір, але все ж потрібно при виборі виходити і від конструктивних особливостей наявної мийки якщо змішувач продається в комплекті з нею.

  • Звертають увагу на загальну конструкцію змішувача і виливу. Вона може бути суцільнолитий – такі моделі відрізняє підвищена міцність, а відсутність стиків і з’єднань зменшить ймовірність протікання. Однак, частіше набувають збірні моделі – вогні набагато зручніше в експлуатації, хоча доглядати за ними вже буде складніше.
Як вибрати змішувач для кухні

Оригінальна шарнірна рухома конструкція виливу

Часто вилив представляє собою навіть складну шарнірну конструкцію з декількох деталей. Це значно розширює діапазон його можливостей. Такі моделі зазвичай випускають перевірені виробники, і переживати за надійність такої збірки в цьому випадку не доводиться.

  • За своєю формою изливы можуть бути дуже різноманітними – в цьому питанні естетичність, напевно, виходить на перший план. Комусь подобаються прямі або прямокутні, іншим більше до душі будуть S- або U-образні або інші
Як вибрати змішувач для кухні

Конфігурація виливу може бути самої різної

Існують і гнучкі изливы, форму і довжину яких можна змінювати в певному діапазоні.

Як вибрати змішувач для кухні

Гнучкий вилив

Дуже зручно, якщо вилив на кінці оснащений розсікачем – аератором водного потоку. Деякі моделі передбачають можливість вибору конфігурації струменя від звичайної або аерірованной до розсікача-душа з зміною кута створюваного водного конуса.

Багатьом господиням може здатися зручним, щоб вилив міг перетворюватися в гнучкий душ з висувною лійкою.

Як вибрати змішувач для кухні

Заслуговують уваги змішувачі, у яких вилив перетворюється в висувний душ зі шлангом

У цьому випадку в корпусі змішувача прихований висувний шланг в металевій гофре або без неї (зазвичай використовується високоміцний і дуже еластичний РЕ-Х полімер). Він з’єднаний з душовою насадкою, яка в звичайному стані є головкою виливу.

Як вибрати змішувач для кухні

Змішувач з двома изливами

Існують оригінальні змішувачі, які мають кілька изливов. Так, при необхідності можна скористатися нижнім, коротким, а коли в мийці знаходяться габаритні предмети посуду, є можливість переключитися на високий.

Відео: різноманітність сучасних кухонних змішувачів

Місце установки змішувача

Це – дуже важливий параметр, який обов’язково враховується при купівлі необхідної моделі.

Як вибрати змішувач для кухні

Класичне місце установки — у відповідний отвір мийки

  • Переважна більшість змішувачів призначені для установки на мийці в наявне в ній отвір. Зазвичай виробники кухонних приналежностей передбачають єдиний розмір посадочних отворів, відповідних стандартною системою кріплення змішувачів на шпильки або на затяжну гайку (Діаметр 34 мм).
Як вибрати змішувач для кухні

Кріплення змішувача за допомогою шпильок

Серед сантехніків є прихильники і того, і іншого типу кріплення, хоча установка з гайкою виглядає дещо надійніше.

Як вибрати змішувач для кухні

Змішувач з установкою на затяжну гайку

Якщо планується встановлювати змішувач на стільницю близько мийки, необхідно обов’язково уточнити можливість такого монтажу для обраної моделі. Так, довжини різьбової частини може не вистачити при товстої стільниці, і потрібно буде підбирати виріб з видовженими шпильками або з іншим, спеціальним способом кріплення до площини стола.

Як вибрати змішувач для кухні

Установка змішувача на стільницю

Не вийшли з ужитку і змішувачі з кріпленням до стіни. Іноді – це данина моді, але трапляється і так, що саме таким чином поведено до миття водопровідні магістралі, і змінити їх розташування неможливо або недоцільно.

Як вибрати змішувач для кухні

Іноді може знадобитися змішувач з кріпленням до стіни

Матеріал виготовлення змішувачів

Від матеріалу виготовлення багато в чому залежить і якість, довговічність змішувача. Безумовно, це завжди позначається і на ціні виробу.

  • Самими недорогими на сьогодні є сілуміновие змішувачі – виготовлені зі сплаву алюмінію з кремнієм. Крім низької вартості інших переваг у них, мабуть, і немає. Цей матеріал досить крихкий, недовговічний, і краще відразу відмовитися від придбання такого виробу, щоб не розчаруватися вже через кілька місяців.
  • Сталеві вироби з нержавіючим хромованим покриттям – набагато надійніше і міцніше.
  • Серед металів безумовне лідерство утримуют традиционные бронза або латунь. Ці сплави не кородують, не впливають на хімічний склад води, показують відмінні результати міцності і тривалості використання.
  • Змішувачі з полімерних матеріалів зарекомендували себе непогано, і з точки зору міцності і довговічності, і порівняно невисокою ціною. Тим не менш, вони, звичайно, не можуть на рівних конкурувати з якісними металевими виробами.
  • Увійшли в моду керамічні змішувачі, здебільшого через свій оригінальний зовнішній вигляд. Виробники на всі лади розхвалюють їх, переконуючи покупців в їх високої зносостійкості і надійності. Тим не менш, практика використання таких виробів уже дала чимало прикладів їх пошкодження (відколу, тріщини і т. п.) при ударі. Металеві змішувачі у цьому плані практичніше.

Зовнішнє покриття змішувача

Цей критерій зумовлює і акуратний зовнішній вигляд виробу, і простоту догляду за нею.

Класичний варіант – блискуча хромована або нержавіюча поверхню. Вона дуже вигідно виглядає, досить стійка до подряпин, але на ній чітко видно плями, в тому числі і від висохлої води.

Як вибрати змішувач для кухні

На матовому металі менше помітні плями і дрібні подряпинки

Меншою мірою цей недолік властивий змішувачів з матового металу – виглядають вони також дуже оригінально і підходять до будь-якого стилю інтер’єру.

Як вибрати змішувач для кухні

Змішувач, покритий кольоровою емаллю

Змішувачі можуть покриватися кольоровий міцною емаллю. Є можливість підібрати під загальне оформлення кухні, однак варто пам’ятати, що при всій міцності емаль все ж може відколотися або процарапаться при акцентованої ударі.

Як вибрати змішувач для кухні

Завжди будуть виграшно виглядати бронзові, мідні або латунні змішувачі

Нестаріюча, затягнена благородною патиною бронза – це відмінний вибір, і з точки зору якості, і як прикраса інтер’єру.

Як вибрати змішувач для кухні

Змішувач з покриттям «під камінь» зазвичай набувають до відповідної мийці

Для модних нині і дуже практичних кухонних мийок з штучного граніту або мармуру можна придбати в тон змішувач з таким же зовнішнім покриттям. Спеціальна емаль дуже точно передає «натуральну» фактуру каменю.

Як вибрати змішувач для кухні

Змішувачі з позолотою — для особливо «вінтажних» інтер’єрів

Тому, хто бажає на кухні створити особливий шик, надається можливість придбати змішувач з позолотою. Як правило – це дорогі ексклюзивні моделі, зазвичай поставляються під замовлення. Втім, є і змішувачі з блискучим покриттям «під золото» і за помірною ціною, але особливим попитом вони не відрізняються – занадто епатажно.

Додаткові функції змішувачів

Провідні виробники сантехніки оснащують свої моделі і додатковими цікавими функціями.

Як вибрати змішувач для кухні

Змішувач може бути з’єднаний одночасно з водопроводом і систему доочистки питної води

  • Так, наприклад, є змішувачі, які конструктивно з’єднані з системою фільтрації та доочищення питної води. В їх зливі передбачено два каналу і два випускних сопла, а на корпусі є додатковий важіль. У звичайному режимі змішувач подає воду для господарських потреб, а при перемиканні на систему фільтрації – очищену, для пиття чи приготування їжі.
Як вибрати змішувач для кухні

GROHE RED — із змішувача можна відразу заварювати чай!

  • Цікаву розробку пропонує компанія GROHE (Німеччина). Її моделі лінійки GROHE RED це автономний комплекс, що включає в себе змішувач і компактний електричний бойлер ємністю від 4 до 10 літрів.
Як вибрати змішувач для кухні

Компактний електричний бойлер установлюється під мийкою

Мало того що бойлер зігріває певний запас води до температури в установленому діапазоні 35 ÷75 градусів – він піде на перемішування з холодною. У конструкції електричного нагрівача передбачений резервуар для кип’ятіння води, а в змішувачі є окремий канал і вентиль саме для окропу. У будь момент врємені можна підійти до змішувача, відкрити кран і заварити чай, каву або приготувати якісь швидкорозчинні продукти. При цьому сам бойлер виконає на максимальній потужності розігрів води всього за 30 хвилин, а при підтримці температури створеного запасу перейде в режим економного витрачання електроенергії – всього близько 15 Вт/год.

  • Дбайливо ставитися до витрачається воді допоможуть спеціальні фітинги та насадки на вилив. Вони можуть входити у комплект поставки певної моделі змішувача або ж придбавається окремо.
Як вибрати змішувач для кухні

Набір аксесуарів для економного користування водою

У наш час, коли повсюдно встановлюються прилади обліку води, до її витрачання потрібно ставитися дуже обачно. Установка, як показано на кресленні, таких простих і недорогих засобів нормалізує витрата – навіть при повністю відкритих кранах він не перевищить 1,35 літрів в хвилину – цього цілком достатньо для господарських потреб.

Як вибрати змішувач для кухні

Установка двох фітингів і аератора мінімізує непотрібний перевитрата води

  • Можна придбати і ще одне цікаве додаток – систему підсвічування струменя. По суті – це той же аератор потоку, з світлодіодами, датчиком температури і джерелом живлення (зазвичай – вбудована турбинка, що виробляє необхідну напругу).
Як вибрати змішувач для кухні

Цікаве доповнення — підсвічування струменя з зміною кольору в залежності від температури води

Колір струменя буде змінюватися в залежності від температури води: синій – холодна, зеленетепла і червоний – гаряча. Це не просто особливий дизайнерський підхід, але й, в певній мірі, додаткове забезпечення безпеки користування. Так, при температурах понад 50 градусів, коли є ймовірність отримання опіку, червоний світлодіод перейде в імпульсний режим, попереджаючи про небезпеку.

І кілька слів наостанок

  • Ніколи не варто купувати змішувач з рук, чи в не викликають довіри торгових точках. З імовірністю, близькою до 100%, буде придбана дешева підробка, яка принесе одні розчарування.
  • Ніколи не зайвим буде заглянути в інтернет і ознайомитися з репутацією виробника і відгуками на його продукцію. Якщо потрібної компанії в мережі не виявлено – не варто і собі голову морочити.
  • Не попадіться на непорядну і досить часто застосовується прийом – змінені букви в назві фірми. Так, можна зустріти незрозумілу «Нanza» замість заслуженої «Напѕа», явний контрафакт «Grehe» замість славиться своєю якістю «Grоhe» або «Dоmixa» невідомого походження замість датської «Damixa»
  • Пам’ятайте, що солідні компанії завжди надають гарантію на свої вироби, але для цього потрібно відмітка в паспорті змішувача. Будь-яка якісна модель повинна супроводжуватися інструкцією по її установці.
  • Зверніть особливу увагу на комплектність поставки. Особлива увага – гнучким шлангам – дуже часто йдуть в наборі мають недостатню для установки довжину. Перевірте, чи відповідає діаметрезьбы тип з’єднання того, що є на кухні.

В іншому – покладайтеся на отриману інформацію, своє уявлення прощем оформленні кухні, порядність продавців і, звичайно ж, свій здоровий глузд. Вдалої покупки!

Відео: поради фахівця з вибору кухонного змішувача