Ягоди сортової калини крупніше і не такі гіркі, як їх «дикі» родичі, але для лікувальних цілей ефективніше використовувати саме гіркі плоди. Якщо ви хочете просто включити калину в раціон і отримувати хороший урожай ягід, можна посадити на ділянці сорти плодової солодкоплідної калини: ульгень, червоне гроно, зірниця, тайгові рубіни, вігоровська, марія, шукшинська, гранатовий браслет, жолобівська, соузга, елексір, дачна, червоний корал.
- корисні властивості калини
- користь квітів калини
- користь кори калини
- коли збирати і як зберігати плоди калини
- 10 кращих рецептів з ягід калини
Калину часто пошкоджують комахи, що веде до втрати декоративності, а також частини або всього врожаю. Щоб не залишитися без ягід, придивіться до своїх рослин, чи не пошкоджує калину: калиновий листоїд, попелиця калинова, галиця калинова, калинова листовійка. Крім того, іноді її можуть пошкодити і інші комахи: барбарисова квіткова міль, гусениці бузкового бражника, бузкова стрільчатка, бирючиновая совка, зелена лопатева п’ядуна та інші.
Грибні та бактеріальні хвороби на калині зустрічаються рідше і не приносять такої великої шкоди, як шкідники. Найчастіше вони призводять до загнивання плодів, псування квіток і листя. Це борошниста роса, різні види плямистостей, мозаїка, цитоспороз (засихання пагонів), сіра і плодова гнилі калини.
Боротися зі шкідниками калини можна хімічними (карбофос, інтавір і т.п.), біологічними (ентобактерин) і народними засобами (настій часнику, тютюну, цибулі, золи). Допомагають знищувати шкідників і птиці.
Корисні властивості калини
Секрет калини в її унікальному хімічному складі. У плодах міститься до 32% цукру, мікроелементи і мінерали, велика кількість вітаміну с, вітаміни а, е, р і к, органічні кислоти (наприклад, валеріанова), пектин, дубильні речовини, глікозид вібурнін (він надає калині гіркоту і має цілющі властивості) і багато інших корисних речовин.
Калина може допомогти:
- при застуді, захворюваннях горла і запаленні легенів;
- при захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
- при захворюваннях серця і судин (атеросклероз, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба);
- при високому рівні холестерину в крові;
- у гінекології при кровотечах і для підвищення тонусу матки;
- при захворюваннях печінки, жовчного міхура, для стимуляції вироблення жовчі;
- для усунення порушень водно-сольового обміну і виведення зайвої рідини з організму;
- при діабеті і алергії;
- при таких шкірних захворюваннях, як фурункульоз, екзема, вугровий висип;
- як загальнозміцнюючий, вітамінне засіб;
- при головних болях;
- як заспокійливий засіб (неврози, істерія, епілепсія).
Необхідно пам’ятати про протипоказання до застосування калини. Це знижений тиск, підвищена згортання крові і схильність до тромбоутворення, вагітність, хвороби нирок і подагра.
рослини проти застуди.
Користь квітів калини
Квітки калини збирають на самому початку цвітіння. З них готують чай, відвар або настій. Ці напої покращують апетит, використовуються як потогінний, кровоспинний, протизапальний, легкий сечогінний, заспокійливий засіб. На зиму квіткові кисті сушать в тіні під навісом або в сушарках і зберігають в сухому прохолодному місці.
з квіток калини роблять чай, настій і відвар. Вживають для поліпшення травлення, при гастритах, як відхаркувальний і потогінний засіб.
Калиновим настоєм можна полоскати горло, промивати рани, лікувати вугри.
Квіти калини
Користь кори калини
Кору калини заготовляють навесні під час сокоруху з бічних гілок. Головні гілки і стовбур калини не чіпайте, щоб рослина могла відновитися. Сушать кору на відкритому повітрі в тіні під навісом, розклавши тонким шаром.
відвар кори калини використовують як засіб, що володіє високою кровоспинною здатністю. Він містить природні антисептики, має в’яжучу і болезаспокійливу дію. Відвар можна застосовувати зовнішньо для промивання ран, змочування тампонів при кровотечах з носа, полоскання при пародонтозі, стоматиті, ангіні.
Коли збирати і як зберігати плоди калини
Плоди збирають разом з плодоніжками (так ягоди не травмуються і краще зберігаються) після повного дозрівання в суху погоду. Пов’язані в пучки ягоди краще сушити на горищі (на відкритому повітрі ягоди склюють птиці) або в сушарках. Для вживання в свіжому вигляді або для заготовок ягоди можна залишати на кущах до зими, захистивши від птахів. Після декількох заморозків гіркота майже пропадає, ягоди стають смачнішими, і їх можна їсти сирими. У разі раннього збору для зменшення гіркоти ягоди можна потримати в морозильній камері. Зрізана калина в кистях зберігається в холодильнику (або в іншому прохолодному місці) кілька місяців.
Сушені ягоди калини при тривалому зберіганні теж можуть пошкоджуватися шкідниками. Плоди калини не слід зберігати більше 2 років. Найкраще використовувати для цього скляну тару з щільно закритою кришкою і прохолодне приміщення.
10 кращих рецептів з ягід калини
найпростіше і корисне – це заморозка ягід на зиму в порційних пакетах . Взимку просто дістаньте пакет і використовуйте для приготування будь-якої страви. Термічна обробка, як і заморожування, покращує смак ягід, але руйнує частину корисних речовин і вітамінів. При переробці стає менш помітним неприємний для багатьох «лікарняний» запах ягід калини, який надають плодам валеріанова і ізовалеріанова кислоти.
У рецептах з калиною, якщо відсутня термічна обробка, я завжди використовую не цукор, а мед, причому бажано світлий і ніжного смаку (липовий, квітковий, акацієвий, кипрейний). На мій погляд, це ідеальне поєднання за смаком, ароматом і корисними властивостями. Але потрібно пам’ятати, що мед – сильний алерген.
На сніданок я рекомендую пити морквяно-гарбузовий сік з калиною. Після склянки такого соку хороше самопочуття забезпечено.
.
1. Протерті ягоди калини
Плоди калини протерти через сито (можна віджати через марлю або капронову панчоху), змішати з медом у співвідношенні 1:1 за вагою до однорідної консистенції, розлити по банках, закрити і зберігати в прохолодному місці. Можна просто розім’яти ягоди калини не протираючи і перемішати з медом. З кісточками буде корисніше, але не так смачно. Добре пити з теплою водою або з чаєм для профілактики і лікування застуди.
2. Калина в соку
Розкласти ягоди калини в скляні банки, рівномірно залити медом (приблизно 500 г меду на 1 кг ягід), нещільно прикрити і зберігати в прохолодному місці.
Приймати кілька ложок в день як полівітамінний, оздоровлюючий, заспокійливий засіб. Покращує травлення і зміцнює серцево-судинну систему.
3. Вітамінний чай з ягодами калини
Сушені плоди калини, глоду, шипшини, червоної горобини, чорної смородини подрібнити, насипати в керамічний чайник з товстими стінками, залити окропом і дати настоятися. Ягоди брати з розрахунку 1 ст.л. На склянку окропу. Пити не більше 1-2 чашок в один прийом. Мед додати за смаком. Якщо взяти заморожені ягоди, смак напою буде трохи іншим.
Чай з ягодами калини корисний для підвищення імунітету, при вегето-судинної дистонії, як м’який заспокійливий засіб.
4. Напій з калини і обліпихи (шипшини, горобини)
Сік ягід калини, сік обліпихи і мед змішати в співвідношенні 1:1:2, розлити по скляних банках і зберігати в прохолодному місці. Перед вживанням розбавити за смаком очищеної або мінеральною водою.
Виходить смачний вітамінний напій, який подобається дітям і допомагає їм рости здоровими, так як містить всі необхідні вітаміни і мікроелементи.
5. Калинівка на меду
Сік калини свіжовичавлений – 200 мл, мед 150-200 мл, горілка – 1 л, вода – 200 мл. Все ретельно перемішати, дати настоятися, розлити по бутлях.
Добре допомагає при переохолодженні та застуді, при занепаді сил для відновлення працездатності.
6. Кисіль з калини з малиною
Взяти порівну соку калини і малини, додати воду і цукор за смаком, підігріти. Розвести картопляний крохмаль невеликою кількістю води, з’єднати з соком. Помішуючи, довести суміш до кипіння, але не кип’ятити. Для киселю середньої густоти потрібно приблизно 40 г, для густого – 70 г картопляного крохмалю на літр рідини. В 1 ст.л. Приблизно 30 г картопляного крохмалю.
Охолоджений кісельіз калини з малиною можна подавати з молоком або збитими вершками.
7.Мармелад з яблук і калини
1 кг калини, 1,5 кг осінніх яблук (краще антонівка), 1,5 кг цукру. Ягоди калини протерти, додати печені протерті яблука, цукор і варити до загустіння. Потім масу викласти у форми і сушити в духовці при температурі 50-60 °с.готовий мармелад з яблуками і калиною розрізати на шматочки.
8. Настій з сушених ягід калини
1 ст.л. Плодів покласти в емальований або керамічний посуд, залити 1 склянкою окропу, закрити кришкою і нагрівати на водяній бані 1-20 хвилин. Дати охолонути, процідити, можна додати мед. Пити напій з калиною по 1/2 склянки 2 рази на день перед їжею при гіпертонічній хворобі і як заспокійливий засіб.
9. Штрудель з яблуками і калиновим соусом
(рецепт: маріанни орлинковой, гастрономъ)
Продукти: 4 листа тіста філо, 3 зелених яблука, 1 жменя калини, 2 апельсина, 100 г цукру, 4 ст.л. Мигдального борошна, 3 ст. Л. Мелених сухарів, топлене і вершкове масло. Для соусу: 150 г калини, по 60 г цукру і меду.
Яблука очистіть, наріжте середніми кубиками. З апельсинів зніміть цедру, виріжте м’якоть з плівок. Обсмажте яблука у вершковому маслі, 10 хвилин, додайте калину, цукор, цедру і м’якоть апельсинів, тушкуйте 5 хвилин. Додайте мигдальне борошно і сухарі, прогрійте.
Змастіть кожен лист філо топленим маслом, викладіть начинку, скрутіть рулетиком, підвертаючи краю. Зверху теж змастіть маслом. Випікайте 10 хвилин при +200°с.
Для соусу калину покладіть в сотейник, додайте цукор, мед і 50 мл води, доведіть до кипіння, варіть 15 хвилин. Потім збийте блендером і протріть через сито. Подавайте до штруделів.
10. Тонізуюча маска з калиною
Змішати сік калини, мед, збитий білок, кефір і дрібний геркулес. Нанести на обличчя і декольте, уникаючи області навколо очей. Через 15-20 хвилин змити. Для нормальної шкіри можна робити маску з калиною 1-2 рази в тиждень ввечері.