Якось непомітно прийшла осінь, не встигли озирнутися, а вересень пішов у минуле, та й жовтень закінчується. Саме в цю пору ми завжди висаджуємо озимий часник. З тих самих пір, як з’явилася у нас дача, в моєму семирічному віці.
Часник-культура всім добре відома і повсюдно вирощується в двох варіантах: яровому і озимому. У нашій родині перевага віддається озимому часнику. Пробували спочатку садити і ярої, але осіння посадка подобається більше: зубки і головка виходять крупніше, та й навесні не доводиться витрачати час.
Через поширеність і популярність часнику здається, що секретів посадки і вирощування немає. Секретів, може бути, і немає, але у кожного є свій алгоритм, який виробився не за один сезон. Я опишу, як відбувається процес осінньої висадки часнику на нашому городі.
Але я забігаю вперед. Як і в будь — якій справі, все починається з підготовки робочого місця, а саме-грядки, яку починаємо готувати і обробляти заздалегідь. Це-один з важливих етапів, яким не варто нехтувати. Виділену під часник ділянку починаємо готувати ще на початку серпня. Після перекопування грунту сіємо сидерати. Склад суміші насіння буває різним, але зазвичай в ній присутні гірчиця, овес, віка, горох.
засипаємо і рівняємо
На цьому можна було б і зупинитися, але – ні: трохи пізніше, після зниження температури, необхідно буде укрити посаджений часник спанбондом. Доводиться враховувати примхливу і непередбачувану погоду нашого регіону: дуже часто сильні морози тримаються по два тижні і більше зовсім без снігу. Після укриття побажаємо часнику благополучної зимівлі.