Керамічні грилі kamado: особливості, плюси і мінуси

11

Сайт rmnt продовжує знайомити вас з різновидами грилів, мангалів і печей, які ви можете використовувати на своїй ділянці для приготування страв на живому вогні. У цій статті розповімо про таку цікаву різновиди, як керамічні грилі, що отримали назву kamado.

Відразу відзначимо, що керамічні грилі камадо — це різновид закритих мангалів і грилів, про які портал rmnt.ru детально писав. Кришка-помітний елемент такого вогнища для готування на вулиці. Походження у грилів камадо вельми цікаве. Придумали їх в японії, щоб готувати рис на пару. Спочатку це був різновид глиняних печей, робити грилі з сучасної жароміцної кераміки почали, звичайно, набагато пізніше. Вже в iii-vi століттях японці придумали систему воздуховода і заслінок зі сталі, почали використовувати деревне вугілля замість дров. Була створена піч мусикамадо (мушикамадо). У сша подібні грилі з’явилися після другої світової війни — американським військовим, які служили в японії, сподобався такий варіант приготування різних страв.

В америці грилі допрацювали, зробили більш зручними, мобільними, сучасними. Але їх як і раніше називають камадо або гриль-яйце за характерну, легко впізнавану форму.

У грилів камадо багато переваг:

  1. універсальність. Можна не просто смажити шашлики на решітці або шампурах. Такі грилі-це ще й тандир, коптильня, піч для піци. Можна встановити казан відповідного розміру, закип’ятити воду… В цілому готувати на камадо можна що завгодно.
  2. стінки товсті, тепло довго тримається всередині гриля, можна використовувати менше деревного вугілля, заощадити на паливі.
  3. тепло рівномірно розподіляється по всьому об’єму гриля.
  4. завдяки керамічним стінкам, герметичності і низькому потоку повітря продукти не пригорають. М’ясо точно залишиться соковитим. Щоб отримати підсмажену скоринку, досить буде на деякий час відкрити кришку.
  5. грилі камадо компактні, не займають багато місця на ділянці. Є моделі на підставках з колесами, є меншого розміру — настільні.
  6. прогріваються і запалюються швидко, буквально за 10 хвилин, довго чекати, поки продукти почнуть готуватися, не доведеться.
  7. теплоємності стінок досить, щоб готувати навіть в сильні морози.
  8. кераміка не прогорить, не проржавіє, грилі kamado дуже довговічні і прості в догляді.
  9. масло не використовується в процесі готування, зайвий жир буде стікати-страви виходять і смачними, і корисними.
  10. можна отримати вуличну духовку, якщо в комплекті до грилю йде дефлектор, що захищає продукти від спека знизу.

З мінусів грилів kamado потрібно відзначити їх велику вагу. Стінки, нагадаємо, товсті, керамічні, так що переносити гриль, якщо немає коліс на ніжках-підставках, важко. Щоб було зручно користуватися важкою кришкою, на ній встановлені міцні підпружинені петлі.

З боків гриля камадо часто встановлюються піднімаються полки для різних аксесуарів і посуду. Але вони невеликі, не надто міцні, тому додатковий робочий стіл в зоні барбекю все одно не завадить.

Однак найістотнішим недоліком грилів kamado є їх ціна. Своїми руками закритий керамічний вогнище не зробиш, а готові грилі можуть коштувати більше 700 доларів сша. За деякі моделі взагалі доведеться віддати близько 2 тисяч доларів.

Вибираючи гриль-яйце, в першу чергу зверніть увагу на його діаметр. Найпопулярніший варіант-55 сантиметрів. Такий гриль дозволить приготувати відразу кілька страв для компанії з п’яти-семи чоловік. Високотехнологічний, красивий вогнище, який дозволить вам відчути себе кухарем-професіоналом. Але вкладення, повторимося, не з дешевих.