Сайт rmnt продовжує знайомити вас з різновидами грилів, мангалів і печей, які ви можете використовувати на своїй ділянці для приготування страв на живому вогні. У цій статті розповімо про таку цікаву різновиди, як керамічні грилі, що отримали назву kamado.
Відразу відзначимо, що керамічні грилі камадо — це різновид закритих мангалів і грилів, про які портал rmnt.ru детально писав. Кришка-помітний елемент такого вогнища для готування на вулиці. Походження у грилів камадо вельми цікаве. Придумали їх в японії, щоб готувати рис на пару. Спочатку це був різновид глиняних печей, робити грилі з сучасної жароміцної кераміки почали, звичайно, набагато пізніше. Вже в iii-vi століттях японці придумали систему воздуховода і заслінок зі сталі, почали використовувати деревне вугілля замість дров. Була створена піч мусикамадо (мушикамадо). У сша подібні грилі з’явилися після другої світової війни — американським військовим, які служили в японії, сподобався такий варіант приготування різних страв.
В америці грилі допрацювали, зробили більш зручними, мобільними, сучасними. Але їх як і раніше називають камадо або гриль-яйце за характерну, легко впізнавану форму.
У грилів камадо багато переваг:
- універсальність. Можна не просто смажити шашлики на решітці або шампурах. Такі грилі-це ще й тандир, коптильня, піч для піци. Можна встановити казан відповідного розміру, закип’ятити воду… В цілому готувати на камадо можна що завгодно.
- стінки товсті, тепло довго тримається всередині гриля, можна використовувати менше деревного вугілля, заощадити на паливі.
- тепло рівномірно розподіляється по всьому об’єму гриля.
- завдяки керамічним стінкам, герметичності і низькому потоку повітря продукти не пригорають. М’ясо точно залишиться соковитим. Щоб отримати підсмажену скоринку, досить буде на деякий час відкрити кришку.
- грилі камадо компактні, не займають багато місця на ділянці. Є моделі на підставках з колесами, є меншого розміру — настільні.
- прогріваються і запалюються швидко, буквально за 10 хвилин, довго чекати, поки продукти почнуть готуватися, не доведеться.
- теплоємності стінок досить, щоб готувати навіть в сильні морози.
- кераміка не прогорить, не проржавіє, грилі kamado дуже довговічні і прості в догляді.
- масло не використовується в процесі готування, зайвий жир буде стікати-страви виходять і смачними, і корисними.
- можна отримати вуличну духовку, якщо в комплекті до грилю йде дефлектор, що захищає продукти від спека знизу.
З мінусів грилів kamado потрібно відзначити їх велику вагу. Стінки, нагадаємо, товсті, керамічні, так що переносити гриль, якщо немає коліс на ніжках-підставках, важко. Щоб було зручно користуватися важкою кришкою, на ній встановлені міцні підпружинені петлі.
З боків гриля камадо часто встановлюються піднімаються полки для різних аксесуарів і посуду. Але вони невеликі, не надто міцні, тому додатковий робочий стіл в зоні барбекю все одно не завадить.
Однак найістотнішим недоліком грилів kamado є їх ціна. Своїми руками закритий керамічний вогнище не зробиш, а готові грилі можуть коштувати більше 700 доларів сша. За деякі моделі взагалі доведеться віддати близько 2 тисяч доларів.
Вибираючи гриль-яйце, в першу чергу зверніть увагу на його діаметр. Найпопулярніший варіант-55 сантиметрів. Такий гриль дозволить приготувати відразу кілька страв для компанії з п’яти-семи чоловік. Високотехнологічний, красивий вогнище, який дозволить вам відчути себе кухарем-професіоналом. Але вкладення, повторимося, не з дешевих.