Ручна яблокорезка з мачете і двох ножів

15

Досить проста у виготовленні, яблокорезка з мачете і двох однакових ножів, що дозволяє швидко нарізати яблука на пластинки або шматочки для подальшого випаровування соку в соковарці.

Вітаю всіх колег самоделкіних, а також дачників і садівників, які вирощують у себе на ділянках яблуні і роблять заготовки з яблук!

Сьогодні я хочу представити нескладну у виготовленні саморобку, що представляє собою ручну яблокорезку. Така яблокорезка, знадобилася мені для подрібнення яблук, а точніше, для нарізування їх на пластинки або шматочки, з метою подальшого отримання соку в соковарці.

Треба сказати, що в цьому році, у нас був дуже великий урожай яблук. А оскільки яблуні у нас плодоносять раз на два роки, то потрібно користуватися нагодою і наробити побільше всяких заготовок з яблук, щоб їх вистачило не на один, а на два роки, до наступного врожаю. Власне так ми і робимо. Тому ще починаючи з літа, ми наробили купу яблучного варення, пюре, компотів та інших заготовок.

Однак крім цього, ми вирішили заготовити ще й кілька десятків літрів яблучного соку. Причому заготовляємо ми його не в перший раз, і завжди він виходить дуже смачний і при цьому натуральний і корисний, на відміну від магазинного. Крім того, літрів десять-двадцять такого соку, я пускаю на домашнє вино, яке теж виходить досить непогане.

При цьому сік ми робимо за допомогою соковарки. У домашніх умовах, це, мабуть, найпростіший і зручний спосіб отримання соку з яблук. Тим більше, що роки три тому, ми купили велику соковарку з нержавіючої сталі, яка на відміну від старої, алюмінієвої, дозволяє випаровувати досить великі обсяги соку. Так, за одну закладку подрібнених яблук, можна випарувати до п’яти літрів соку.

Однак істотною незручністю, є те, що яблука перед закладкою в соковарку потрібно подрібнювати. Так вони набагато краще і швидше віддають сік. Правда подрібнювати їх потрібно несильно, досить просто порізати кожне яблуко ножем на кілька шматочків, але оскільки таким чином доводиться переробляти дуже багато яблук, то природно це являє собою певну проблему. Особливо зараз, восени, коли доводиться різати великі і тверді яблука осінніх сортів.

Ось для вирішення цієї проблеми, я і надумав зробити нескладну ручну яблокорезку, яка за один раз, розрізала б яблуко на чотири шматочки або пластинки. Причому, щоб спростити собі завдання, я вирішив її зробити на базі однієї своєї старої саморобки – пристрої для колки трісок за допомогою мачете. Детальніше цю саморобку можна подивитися тут. Цей пристрій виявився досить зручним. Зробив я його ще близько чотирьох років тому і з тих пір постійно використовую для колки трісок.

Самий основний вузол цього пристрою – дерев’яна рама з віссю з болта м12, яка кріпиться до стіни сараю за допомогою струбцини. А вже до осі цієї рами, за допомогою шайб і гайок м12, кріпиться кінчик самого мачете.

Ось так виглядає цей вузол, вже закріплений до вертикальної балці сараю над верстаком.

На базі цього вузла, я і вирішив зробити дану саморобку. Тому мені, по суті, залишилося зробити лише пристрій з мачете і двох однакових ножів, яке буде являти собою касету з трьох лез. За допомогою цього пристрою, я і буду нарізати яблука.

У свою чергу, щоб об’єднати два ножі і мачете і зібрати їх у своєрідну касету з трьох лез, я зробив два дерев’яних тримача з прорізами.

Ось так, до речі, виглядає мачете і два ножа, а також два тримача.

А ось власники вже в зборі з меблевими болтами і баранчиковими гайками м6, які служать для фіксації лез мачете і двох ножів.

Тут потрібно зауважити, що оскільки спочатку я погано уявляв собі, якою має бути конструкція цих власників, то я пішов дослідним шляхом, і спочатку зробив експериментальний зразок, який представляє дві ось такі деталі у вигляді дощечок з трьома прорізами кожна.

У центральну проріз кожної дощечки, вставляється мачете, а в бічні прорізи, вставляються ножі. Однак при випробуванні цього дослідного зразка, виявилося безліч недоліків, зокрема, з’ясувалося, що прорізи розташовані дуже близько між собою, так, що відстань між трьома лезами, виходить дуже вузьке.

Врахувавши ці недоліки, я зробив другий варіант даних деталей, які виявилися вже значно більш функціональними.

Для виготовлення цих деталей, мені знадобилися наступні приналежності: матеріали і кріпильні елементи• * дощечка шириною 5 см, товщиною близько 2 см, і довжиною 30-35 см.• два меблевий болта м6, довжиною 70 мм, і дві баранчикових гайки м6 з шайбами збільшеної площі.

Інструменти: * косинець і олівець.• шивши.• електродриль.* свердло діаметром 6 мм.• електролобзик з пилкою по дереву.* наждачний папір.

порядок виготовлення тримачів мачете і ножів для яблокорезки.

Перш ніж почати покроково описувати процес, хочу відзначити, що основний технологічний прийом, який я використовував при виготовленні обох власників, полягав в тому, що я спочатку взяв довгу дощечку і всі прорізи і отвори, робив на одному з її кінців. Після цього, я відпилював від дощечки вже готовий тримач. Це набагато простіше і зручніше, ніж спочатку відпиляти дві коротких дерев’яних заготовки і вже потім, формувати з них власники.

При цьому спочатку я зробив довгий тримач, для широкої частини клинка мачете, а потім короткий для вузької частини клинка у рукоятки мачете.

крок 1. спочатку я просвердлив наскрізний отвір діаметром 6 мм, в нижній бічній частині заготовки, під меблевий болт м6.

крок 2. приклавши мачете широкою частиною клинка до заготівлі, я зазначив, де буде починатися центральна проріз, куди буде вставлятися мачете.

А потім просвердлив в цьому місці отвір діаметром 6 мм.

Після цього, відступивши вниз сантиметра на два, а також убік від середини дощечки, я просвердлив ще два отвори діаметром 6 мм.

Ці два отвори будуть служити початком прорізів для ножів.

В принципі, можна було обійтися без цих отворів і просто пропиляти прорізи, однак, я зробив отвори для більшої надійності, щоб на початку пропилов в майбутньому не утворилися тріщини.

крок 3. потім, за допомогою електролобзика, я пропиляв три прорізи від кінця заготовки і до відповідних отворів.

При цьому центральну проріз під клинок мачете, я зробив ширше, приблизно рівною 2-2,5 мм, для чого пройшовся пилкою електролобзика по пропилу кілька разів. А прорізи для ножів зробив вужче, оскільки клинки у ножів значно тонші, ніж у мачете.

крок 4. кінці центральної прорізи, я злегка розширив, зробивши спили навскоси, щоб клинок мачете краще затискався в прорізи за допомогою болта.

крок 5. відпилявши готову заготовку держателя від основної дощечки, я злегка обробив її наждачним папером, і вставив в нижній бічний отвір меблевий болт м6 з шайбою і баранчиковою гайкою.

Потім точно таким же способом, я зробив другий, короткий тримач.

І ось мої власники готові!

Тепер залишилося тільки зібрати яблокорезку і можна приступати до нарізування яблук.

збірка яблокорезки.

Сама збірка касети з трьох лез, проводиться в наступній послідовності: крок 1. спочатку клинки обох ножів, вставляються в бічні прорізи довгого тримача.

крок 2. потім на кінці клинків ножів, надівається другий, короткий тримач.

крок 3. тепер в центральні прорізи обох власників, вставляється клинок мачете.

крок 4. регулюючи положення клинків ножів і тримача, добиваємося того, щоб всі три леза були приблизно на одному рівні.

Після цього, затискаємо баранчикові гайки власників, таким чином, міцно фіксуючи положення лез.

крок 5. оскільки гострі кінці лез ножів, знаходяться біля самої рукоятки мачете, про них можна поранитися.

Тому я зробив захист у вигляді двох відрізків пластикових трубочок від дозатора рідкого мила.

Ці трубочки я надів на кінчики ножів, а їх протилежні кінці, упер в рукоятку мачете.

крок 6. тепер можна остаточно зібрати готовий пристрій, закріпивши кінчик мачете на осі дерев’яної рамки.

І ось наша яблокорезка готова до роботи!

Перед самим початком роботи, встановлюємо під яблокорезкой таз або іншу велику ємність висотою 15-20 см.

Зверху на цю ємність кладемо міцну дощечку.

робота яблокорезки. щоб розрізати яблуко, кладемо його на дощечку і натискаємо на рукоятку мачете.

Як видно, яблуко розрізається відразу на чотири частини.

Пластинки виходять товстуваті, але для отримання соку в соковарці, цього цілком достатньо.

Хоча, при бажанні, можна взяти яблуко вже розрізане на чотириЧастини, поставити його на дощечку поперек і розрізати ще раз. В цьому випадку, яблуко буде розрізано вже на 16 частин.

Ось приклад розрізання вже іншого яблука.

Невеликим недоліком цієї яблокорезки, є те, що середні пластинки розрізаного яблука, частенько застряють між лезами ножів і мачете.

Однак це несуттєво, так як при розрізанні наступного яблука, ці пластинки все одно видавлюються вгору.

В іншому ж, дана яблокорезка зарекомендувала себе дуже добре.

Досить сказати, що два відра яблук за допомогою цієї яблокорезки, я нарізав менше ніж за п’ять хвилин.

Якби довелося різати таку кількість яблук простим ножем, то часу б пішло рази в три-чотири більше.

При цьому, звичайно потрібно відзначити, що працювати з такою яблокорезкой потрібно акуратно і не поспішати, щоб випадково не порізати лезами пальці руки, якою кладеш яблука на дощечку.

Ну, а я на цьому закінчую і бажаю всім здоров’я, а колегам самоделкіним займаються садівництвом, бажаю успішної заготівлі і переробки врожаю.