Як приготувати брюссельську капусту, щоб не гірчила

121

Незважаючи на користь брюссельської капусти, деякі відмовляються від її вживання. Причина тому-неприємний присмак. Не всім до душі, коли брюссельська капуста гірчить. Фахівці стверджують, знаючи секрети приготування, від гіркого присмаку можна легко позбутися.

Чому брюссельська капуста гірка

Брюссельська капуста відноситься до сімейства хрестоцвіті. Овочам цієї групи притаманний гіркий смак. Наприклад, належать до підвиду редиска і редька, мають явно вираженим присмаком. Культивуючи рослину на своїй ділянці або, купуючи розсаду, необхідно вивчити характеристики сорту.

Брюссельська капуста не викликають метеоризм і розлад шлунка

Увага! в останні роки селекціонерами виведено багато гібридних сортів, які представляють високу харчову цінність і мають відмінні смакові якості.

Чим корисні нововиведені брюссельські сорти:

  • добре засвоюються організмом, вважаються дієтичним продуктом;
  • багаті вітамінами групи в, с;
  • містять амінокислоти і багато мікроелементів, рослинний білок у великих кількостях.

Купуючи в супермаркеті продукт, нереально визначити, чи залишиться в ньому гіркота після приготування

Причини гіркого смаку:

  1. хімічний склад. А саме, зв’язка вільних амінокислот, які не руйнуються під впливом теплової обробки.
  2. неприємний гіркий присмак у продукту з’являється, коли порушені умови зберігання. Якщо качани містять в холодильнику, слід звести до мінімуму їх контакт з навколишнім середовищем. Найчастіше позначається вторинна заморозка капусти, що неприйнятно.
  3. коли сировина починає псуватися, до природної гіркоти додається присмак і запах гнилі. Вибираючи продукт, слід звернути увагу на зовнішній вигляд капусти. На верхніх листках не повинно бути темних плям.
  4. гіркий смак спостерігається при приготуванні недостиглого овоча. Збирання пізньостиглих сортів рекомендується проводити після перших заморозків.
  5. щоб швидше отримати перший урожай, недобросовісні городники зловживають азотними підгодівлями. Хімічні стимулятори росту (нітрати) накопичуються в качанах. Цю гіркоту навіть при термічній обробці прибрати нереально.
  6. гіркий смак плодів буває у овоча в посушливе літо, якщо під час культивації порушена агротехніка.

Важливо! найчастіше гіркий присмак спостерігається у ранньостиглих сортів брюссельської капусти.

Тому багато городників вирощують більш пізні різновиди.

Як прибрати гіркоту з брюссельської капусти

Щоб брюссельська капуста не гірчить, потрібно прислухатися до порад гурманів. Вони постійно готують овоч, забезпечуючи організм корисними мікроелементами і вітамінами.

Прокип’ятити

Багато господинь нарікають, що навіть після варіння брюссельська капуста гірчить.

Найпростіший спосіб позбутися від гіркого смаку-правильно прокип’ятити

Алгоритм дій:

  1. брюссельський овоч очищають від верхніх листочків, промивають.
  2. на качані роблять глибокий хрестоподібний надріз.
  3. свіжі качани занурюють в киплячу підсолену воду.
  4. коли вода знову закипить, проварюють протягом 3-5 хвилин. Вилки за допомогою шумівки витягують з каструлі, перекладають в ємність з крижаною водою.
  5. в цей же час на плиті повинна стояти інша каструля з підсоленою киплячою рідиною.
  6. качани дістають з холодної води, перекладають в окріп.

Після закипання брюссельський овоч проварюють до готовності.

Додати лимонний сік

Гіркий полиновий присмак капусти перебивають приємним

Поширений спосіб прибрати гіркоту під час приготування овоча – під час варіння або після приготування додати сік лимона. Для більшої ефективності і розкриття смаку паралельно з соком вводять оливкову олію.

Лимонний сік безвідмовно справляється з проблемою, але не завжди доречно позбавлятися від гіркоти брюссельського овоча цим методом. Бувають випадки, коли він не гармонує зі смаком готується страви.

Позбутися від гіркоти можна за допомогою вимочування

Редис і редька-прямі родичі брюссельської капусти. Тому деякі господині використовують спосіб, яким вони користуються, прибираючи гіркий присмак з цих коренеплодів.

Редьку, наприклад, рекомендують вимочувати протягом 12 годин в холодній воді, відправивши на полицю в холодильнику або інше прохолодне місце. Брюссельський овоч можна піддати такій же процедурі. Користувачі мережі інтернет відзначають, що після замочування гіркий присмак продукту безслідно зникає.

Додати цукор

Цукор відмінно краде гіркі нотки

Варити брюссельську капусту, щоб не гірчила, можна не тільки з лимонним соком. Невелика кількість цукру, додане в каструлю під час термічної обробки, творить чудеса.

Перший окріп зливають після закипання продукту. 0,5 чайної ложки цукру на 1 л води додають при другому відварюванні. Головне, правильно розрахувати кількість інгредієнта. Солодкий відварений овоч — не найкращий гарнір до м’ясних і рибних страв.

Обсмажити

Заморожена брюссельська капуста часто гірчить.

Перебити гіркий смак, надати страві пікантний відтінок, допоможе часник

Більшість любителів овоча відзначають, що специфічний смак повністю перебиває гіркоту продукту. В процесі поїдання страви на нього ніхто не звертає уваги.

Інгредієнти:

  • брюссельська капуста — 250 г;
  • часник – 3 середнього розміру зубця;
  • сіль і спеції за смаком;
  • рослинна олія – 50 мл.

Рецепт приготування:

  1. брюссельський овоч миють, розрізають на дві половинки.
  2. продукт відварюють в підсоленій воді до готовності. Невеликого розміру свіжі качани витримують в окропі не більше 4-5 хвилин. Овочі більшої величини проварюють 5-6 хв.при використанні замороженої капусти час збільшують до 8-9 хвилин.
  3. овочі відкидають на друшляк, дають кілька хвилин стекти.
  4. на вогонь ставлять сковороду, розжарюють. Потім викладають качани, обсмажують до золотистої кірки.

За кілька хвилин до приготування, продукт притрушують дрібно посіченим часником.

Додати соус

Щоб брюссельська капуста не гірчила, можна зробити до неї соус.

Уміло приготована рідка приправа перетворює будь-яку страву в кулінарний шедевр

Деякі господині рекомендують після додавання заправки запекти блюдо. Качани брюссельського овоча поєднують з соусами:

  • сациві;
  • вершковий;
  • апельсиновий;
  • томатний;
  • майонезно-лимонний;
  • винний.

Традиційний рецепт приготування у вершковому соусі.

Інгредієнти:

  • заморожена брюссельська капуста — 500 г;
  • вершки – 400 мл;
  • масло вершкове – 40 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль, мелений чорний перець – за смаком;
  • мускатний горіх – щіпка;
  • лимон – 1/2.

Рецепт приготування з соусом:

  1. заморожену капусту 5 хвилин проварюють в підсоленій воді.
  2. продукт відкидають на друшляк. Зрізають підставу качана, роблять на качані глибокий хрестоподібний надріз.
  3. закладають продукт в каструлю з киплячою водою, проварюють 5 хвилин.
  4. на сковороді розтоплюють вершкове масло. Обсмажують на ньому дрібно порубаний часник протягом 2-3 хвилин.
  5. додають брюссельську капусту, обсмажують до появи рум’яної скоринки.
  6. у сотейник виливають вершки. Коли закиплять, додають до них сіль, перець, мускатний горіх і цедру половини лимона.
  7. кип’ятять на повільному вогні до загустіння.

Соус виливають в сковороду з капустою, доводять до кипіння.

Розрізати капусту навпіл

Проварюючи овоч з додаванням лимонного соку або цукру, вдається прибрати гіркоту із замороженої брюссельської капусти, але тільки з верхніх листочків продукту. Всередині гіркий смак все одно залишається. Щоб його прибрати, досвідчені господині рекомендують перед варінням качани розрізати на дві половини.

Як правильно прибрати гіркоту:

  1. перед тим як опустити продукт в окріп, підстава качана зрізають, роблять хрестоподібний надріз.
  2. проваривши капусту в підсоленій воді 5 хвилин, за допомогою шумівки її витягують з каструлі, занурюють в крижану рідину.
  3. качани розрізають на дві частини, проварюють кілька хвилин до готовності.

Обробка продукту підходить для тих страв, в яких розрізана на часточки капуста буде вигідно виглядати

Якщо потрібні цілі качани, то цей метод не використовують.

Висновок

І свіжа, іЗаморожена брюссельська капуста гірчить, але це не привід відмовлятися від її приготування. Існує багато способів прибрати гіркий присмак, необхідно лише чітко слідувати інструкціям.