Як зберігати хрін в домашніх умовах: взимку, очищений, в холодильнику

18

Хрін стимулює роботу травної системи, збуджує апетит. Його використовують не тільки в кулінарії, але і як ліки при грві, а також для зміцнення імунітету. Зберегти хрін взимку в домашніх умовах потрібно так, щоб він не втратив корисні властивості до нового врожаю.

Вибір сировини на зберігання

Заготівлею овочевої рослини на зиму слід займатися в середині жовтня. Якщо пропустити час, зберегти продукт до весни буде проблематично. «пересидівши» свій термін в землі, коренеплід втрачає соковитість, від чого страждає лежкість і смакові якості хрону. При виборі коренеплоду на ринку на зиму, необхідно його розламати. Якщо він легко ламається, значить, його вже перетримали.

Для зберігання на зиму рекомендується вибирати коренеплоди 2-3-річних рослин. Молода культура ще не така гостра, як повинна бути. Старе рослина не відрізняється пекучим смаком, крім того, має дерев’яну структуру. Визначити відповідні за віком екземпляри досить просто. Діаметр таких коренеплодів в середньому становить 2 см.

На зиму на зберігання відбирають і закладають неушкоджені екземпляри без ознак гниття, тріщин, вм’ятин. Якщо сировина підрізано або на ньому є інші пошкодження, продукт швидко зіпсується. М’якоть овоча повинна бути білого кольору, без вкраплень. Шкірочка придатного для зберігання коренеплоду рівна, пофарбована в жовті тони.

Пошкоджені коріння хрону можна зберегти на зиму, законсервувавши або висушивши їх

Підготовка хрону до зберігання

Після вилучення коренеплоду з грунту його акуратно звільняють від залишків грунту, розсортовують за розмірами. Відкладають в сторону пошкоджені або підгнилі екземпляри. Викидати їх не потрібно, вони підуть на переробку. Відбирати на зберігання на зиму рекомендують плоди довжиною від 25 до 40 см.кореневища розкладають для просушування в добре вентильованому приміщенні.

Увага! закладати сировину на зберігання можна через 24 години (після підсихання).

Під прямими сонячними променями коренеплоди не сушать. Під впливом ультрафіолету корисні сполуки руйнуються, фітонциди випаровуються.

Умови зберігання хрону

Правильно закладений на зберігання на зиму коренеплід зберігається до 18 місяців. Але тільки перші півроку хрін володіє якостями, властивими свіжому продукту. Після цього сировина втрачає пекучість і частина корисних мікроелементів.

Щоб зберегти вітаміни і мінерали в корені хрону до весни, важливо не тільки правильно провести процедуру вибору сировини, але і забезпечити умови зберігання.

Способи зберігання хрону на зиму в домашніх умовах

Жителям приватних будинків взимку краще зберігати хрін в підвалах і льохах, пересипавши тирсою або піском. У мешканців міських квартир такої можливості немає. Їм доводиться консервувати, маринувати або заморожувати продукт.

В погребі або підвалі

Найбільш зручний, що вимагає мінімальних витрат спосіб зберігання коренів хрону до наступного врожаю – в погребі. Продукт добре сусідить з іншими овочами, закладеними на зберігання на зиму. Головне, щоб в приміщенні була справна вентиляція, яка дозволить забезпечити необхідну вологість.

У погребі коренеплід найчастіше зберігають в дерев’яних ємностях:

  1. на дно ящика насипають тонкий шар піску (4-5 см).
  2. по ньому розкладають висушені коріння хрону так, щоб вони між собою не стикалися.
  3. зверху знову насипають шар піску. Укладають продукт.
  4. таких пластів може бути кілька. Завершальний шар-пісок.

Не рідше ніж один раз на місяць запаси переглядають. Якщо якийсь з коренів починає псуватися, його видаляють. Щоб хрін не пересихав, під час ревізії в пісок з підвалу підмішують вологий.

Важливо! щоб зібрані коренеплоди навесні не проросли, їх присипають гашеним вапном.

Оптимальна температура для зберігання хрону в підвалі 0⁰с, вологість– 80%

Заморозка

У замороженому на зиму продукті вітаміни і мікроелементи зберігаються в повному обсязі до шести місяців.

Як підготувати і зберегти очищений корінь хрону на зиму в морозильній камері:

  1. перед закладкою на зберігання коренеплід добре миють під проточною водою, очищають від шкірки.
  2. продукт розкладають на паперових рушниках, дають стекти воді.
  3. промокають сировину серветкою, щоб прибрати залишки вологи.

Корінь натирають або нарізають на шматки необхідного розміру, розкладають по порційних пакетів, герметично закривають.

На замітку! заморожений корінь хрону при натиранні не викликає сліз, тому подрібнювати його рекомендують відразу після вилучення з морозильної камери.

Сушка

При висушуванні кореня хрону на зиму ароматичні властивості і корисні складові залишаються в продукті, хоч і не в повному обсязі. Після сушіння їх перемелюють в порошок, використовують при приготуванні перших і других страв. Продукт додають при приготуванні соусів, супів.

За годину до готування необхідну кількість продукту замочують в невеликому обсязі води

Алгоритм підготовки та сушіння коренеплоду на зиму:

  1. вимитий від землі корінь очищають від шкірки.
  2. продукт нарізають слайсами, розкладають на деку в один шар.
  3. піддон з подрібненим коренем відправляють в духову шафу, розігрітий до температури 60⁰с.
  4. сушка займе від 60 до 90 хв.готовність перевіряють на дотик, хрін повинен стати твердим.
  5. після охолодження слайси перемелюють в кавомолці або за допомогою блендера.

Порошок з кореня хрону придатний для зберігання протягом двох років. Зберігають продукт в герметично закритій скляній або керамічній тарі. Заготівлю тримають в шафі, далеко від сонячного світла і відкритих джерел тепла. Висушений корінь почне псуватися, якщо в ємність потрапить хоч мінімальна кількість вологи. Під час приготування набирати приправу рекомендують сухою ложкою.

Консервування

Консервація-хороший спосіб зберегти викопаний хрін в домашніх умовах на зиму, щоб згодом використовувати його в якості повноцінної добавки до страв. Маринування і засолювання вимагають деяких витрат праці і часу, але результат того вартий. Перед тим як наповнювати банки, їх піддають стерилізації.

Способи заготівлі коренеплоду на зиму:

  1. з буряком. 500 г подрібненого на тертці хрону заливають окропом, накривають кришкою. Коли рідина охолоне, її зливають. У ємність з подрібненим коренем додають 300 г відвареного буряка, натертого на тертку, 30 г солі, 25 г цукру, 125 мл 6% оцту.
  2. хріновіна з помідорами. На 1 кг томатів, подрібнених через м’ясорубку, беруть 300 г натертого на тертці хрону, 100 г пропущеного через прес часнику. У суміш додають по чайній ложці солі і цукру, 60 мл столового оцту. Банки закривають пластиковими кришками.
  3. класичний рецепт. 1 кг коренеплоду подрібнюють на м’ясорубці, додають 30 г солі і 50 г цукру. Заготівлю заливають окропом, перемішують. Хрін розкладають по банках, в кожну з них додають лимонний сік з розрахунку 1 чайна ложка на 200 мл обсягу.

На зберігання такі заготовки відправляють в темне прохолодне місце.

Як зберегти коріння хрону свіжими в холодильнику

У свіжому вигляді зберігання коренів хрону в холодильнику можливо не більше одного місяця. Підходять тільки ті, довжина яких не перевищує 30 см.після викопування коренеплід очищають від грунту, просушують. Кожен корінець загортають в харчову плівку, проробляють в ній кілька отворів, щоб повітря могло вільно циркулювати. Коріння поміщають у відсік для зберігання овочів.

Як надовго зберегти корінь хрону свіжим

Періодично закладені на зберігання на зиму коренеплоди оглядають. Якщо продукт починає псуватися, із загальної маси його прибирають. Придатні до подальшого вживання плоди обробляють протигрибковими засобами. У міру висихання пісок зволожують з пульверизатора. Ту ж процедуру проводять, якщо сировина починає підсихати.

Висновок

Зберегти хрін взимку в домашніх умовах можна різними способами, у кожного з них свої переваги і недоліки. Міським жителям більше підійде зберігання в морозильній камері або консервація. Власникам приватних подвір’їв найпростіше закласти коренеплоди в підвал або льох.